Sunday, May 30, 2010

pesanan terakhir rasulullah s.a.w....

muhasabah i2 perlu....


Wahai manusia,dgrlah baik2 apa yg ingin aku katakan..aku tidak mngetahui adakah aku akn btemu lg dgn kamu semua selepas ini..oleh itu dgrlah degn teliti kata2ku ini dan smpaiknlah ia kpada org yg tidak akan hadir..

Wahai manusia,sebagaimana engkau mengannggap bulan ini dan kota ini sebagai suci..anggaplah jiwa dan harta org muslim sebagai amanah suci..kembalikan harta yg diamanahkan kepda kamu kepada pmiliknya yg berhak..

Jgnlah kamu mnyakiti sesiapapun supaya kamu tidak dsakiti lg..igtlah bahawa sesungguhnya kamu akan mnemui tuhan kamu dan Dia pasti mmbuat prhitungan di atas segala amalan kamu..

Allah telah mgharamkan riba,oleh itu amalan yg melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang..

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu..dia telah berputus asa untuk mnyesatkan kamu akn perkara2 yg besar,maka berjaga2lah kamu untuk tidak mngikutinya dlm perkara2 yg kecil..

Wahai manusia,sebagaimana engkau mmpunyai hak terhadap isteri kamu,mereka juga mmpunyai hak ke atas kamu..sekiranya mereka mnyempurnakan hak ke atas kamu,maka mereka juga berhak diberi makan dan pakaian di dalam suasana kasih saying..

Layanilah wanita-wanita kamu dgn baik,berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pmbntumu yg setia..

Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan org yg tidak kamu sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina..

Wahai manusia dgrlah bersungguh2 kata2ku ini,sembahlah Allah,dirikanlah sembahyang 5 waktu,berpuasalah di bulan ramadhan dantunaikan zakat dari harta kekayaan kamu..kerjakanlah ibadah haji sekiranya kamu mampu..

Ketahuilah bahawa setiap muslim adalah saudara bg muslim yg lain..kamu semua adalah sama,tidak ada yg lebih mulia drpd yg lain kcuali dlm taqwa dan beramal soleh..

Igtlah bahawa kamu akan mngadap Allah pada suatu hari utk dprtanggungjawabkan atas segala apa yg telah kamu kerjakan..oleh itu,awasilah agar jgn sesekali kamu dari landasan kebenaran setelah ketiadaanku..

Wahai manusia,tidak akan ada lagi nabi dan rasul selepasku dan tidak akn dtg agama baru selepas ini..oleh itu manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata2ku yg telah aku sampaikan kepada kamu..

Sesungguhnya aku tinggalkan kamu dua perkara,yg sekiranya kamu berpegang teguh dan mngikuti kedua2nya..nescaya kamu tidak akan sesat selama2nya..itulah Al-Quran dan sunnahku..

Hendaklah org2 yg mndengar ucapan2ku mnyampaikan pula kepada org lain..semoga org yg terakhir lebih memahami kata2ku drpd mereka yg terus mndgr drpadaku..

sudahkah kita melaksanakan pesanan2 tersebut???

No comments:

Post a Comment