Friday, March 18, 2011

Bob Lokman~

bob lokman.. cucu tok kenali (seorang ulama tersohor)

Baru-baru hari ini, dunia hiburan kite di'gempar'kan dengan kemasukan Bob Lokman ke dalam PAS.... ade yang menyokong, tidak kurang yang membantah.. alasan yang menyokong : "baguslah beliau da berubah".. dan yang membantah : "ingt masuk PAS bole masuk syurga ke?? "... ak sndri tidak faham dengan golongan yg membantah ini... apekah menjadi suatu kesalahan andai kata seseorang itu hendak berubah? apekah salah andai hidayah ALLAH itu turun kepada hambaNya..

Bob Lokman memberi alasan mengapa die memasuki PAS adalah kerana die melihat kepada sikap anaknya yang sedikit nakal dan dia sendiri hendak berubah ke arah yang lebih baik... ade benar katanya itu... sebab apa.. sbb nabi sndiri pernah bersabda yg maksudnya lebih kurang . "... andai kamu berkawan dengan si penjual minyak wangi maka kamu akan dapat wangian tersebut....... " pasti ramai yang tahu akan hadis nabi ini..

ada terbaca di sebuah surat khabar seseorang yg mengulas mengenai kemasukan Bob Lokman ke dalam PAS. dan nyata orang itu tidak setuju walaupun die mengatakan die xmenyebelahi mana2 pihak.. alasannya.. "ingt masuk PAS 2 bole bawak ke syurga ke?? ".. bagi ak sndiri.. kadang2, di pihak mana kita berada itu akan menentukan ke mana kita selepas ini.. kerna suasana akan sedikit sebanyak mempengaruhi kita.. dah kalau kita bergelumang dengan orang2 yang makan rasuah dan sebagainya, sedikit sebanyak tergugat juga iman kita.. walaupun kita tidak mengambil rasuah, namun nabi sndiri pernah bersabda dalam hadisnya mengenai 10 golongan yang akan ke neraka kerna arak..

nah, kalian sndiri bole membezakan baik dan buruk... fikir-fikir dan nilai baik buruknya.. jangan cepat melatah kerna sesuatu perkara. hidup perlu sntiasa berfikir... selamat beramal dan utk Bob Lokman, teruskan berubah ke arah yang lebih baik.. moga ALLAh mudahkan.. =)

No comments:

Post a Comment