Wednesday, September 4, 2013

lingkungan

dalam hidup ini, kita punya pelbagai bentuk lingkungan yang berada di sekeliling kita. lingkungan yang menatijahkan sesuatu yang positif atau negatif. sejauh mana pun kita cuba utk melarikan diri daripada lingkungan kita, percaya lah kita tidak mampu. kita tidak mampu untuk hidup keseorangan.

baru-baru ini menghadiri Training of palestinian and syrian specialist (TOPSS). bersama dengan ikhwah2 dan akhawah2 dari seluruh dunia. berada bersama mereka2 yang cakna dengan isu2 semasa terutama isu palestin dan syria. mesir tidak terkecuali. walaupun pertama kali bertemu dengan mereka, terasa seolah wujud satu ikatan ukhuwwah bersama mereka.

melihat mereka sungguh menenangkan. sungguh dalam hadis menyebut yang mafhumnya berbunyi, sekiranya kita bersama pembuat minyak wangi, kita akan mendapat harumannya, dan seandainnya bersahabat dengan tukang besi, maka kita akan dapat tempias bara api.

juga dalam hidup ini kita berhadapan dengan lingkungan mereka2 yang tidak mahu kepada kebaikan, bahkan menggalakkan kita kepada perkara2 yang buruk. lantas pilihan di tangan kita, samada mahukan pada kebaikan atau keburukan. dan kita lah yang akan menanggung natijah kepada pilihan kita.

saya kira dalam kita bersahabat, kita perlu memilih. ada sahabat yang mampu membawa kita kepada yang lebih baik, maka kita teruskan. dan seandainya kita punya sahabat yang mengajak kepada kejahatan, maka tugas kita utk sama2 menarik mereka utk menjadi yang lebih baik.

terkadang dalam hidup ini, kita punya sifat riak, takabbur. rasa kita sahaja yang betul. pandangan dan pendapat orang laen kesemuanya salah. kita meminta orang berlapang dada terhadap kita, tapi kita tidak mampu berlapang dada dengan pandagan dan kritikan orang laen. ini bukan lah sifat dan sikap seorang pejuang di jalan ALLAH. seorang pejuang perlu mampu menerima kritikan orang laen.


dan akhirnya semua ini adalah pilihan kita. dalam lingkungan manakah kita mahu berada atau mencipta lingkungan itu sendiri? semuanya terletak pada iman yang ada pada kita.

05/09/13
0115
rumah

No comments:

Post a Comment